Sverige behöver lämna WHO

Redaktionen

Redaktionen

Vi som driver ExitWHO.se är engagerade medborgare, läkare och sjuksköterskor från hela Sverige.

Skrivelse till socialminister Jakob Forssmed inskickad, 10 frågor väntar nu på svar…

Nu har en skrivelse skickats till socialdepartmentet riktad till socialminister Jakob Forssmed. Vi väntar med spänning på svaren på våra 10 frågor. Nedan kan du läsa dem samt ladda ner hela skrivelsen. Vi vill även uppmana fler att ställa frågor till socialministern eller statsministern angående Sveriges position inför det stundande WHO-mötet i Geneve den 21 maj 2024. Här mejladress till Socialdepartementet.

 

Ämne: Viktiga frågor om Sveriges position gällande WHO:s föreslagna förändringar

Till socialminister Jakob Forssmed, Regeringskansliet

Med anledning av de pågående diskussionerna och förslagen om förändringar i Världshälsoorganisationens (WHO) internationella hälsoreglemente (IHR) och det föreslagna pandemiavtalet, och med tanke på Sveriges ställning i denna viktiga fråga, vill vi ställa följande frågor:

  1. Sveriges suveränitet: Hur påverkar de föreslagna förändringarna i IHR Sveriges suveränitet inom folkhälsopolitiken och vad ser ni för risker gällande Sveriges suveränitet med de föreslagna förändringarna i Internationella hälsoreglementet IHR, samt det föreslagna pandemiavtalet, särskilt gällande beslut som rör hälsokriser och pandemier? 
  2. Demokratisk process: Hur ser regeringen på den process genom vilken dessa förändringar har föreslagits och diskuterats på internationell nivå? Anser ni att processen har varit tillräckligt transparent och demokratisk?
  3. Förlust av rättigheter: Enligt den information som presenterats, verkar det som att vissa grundläggande mänskliga rättigheter och friheter riskerar att ersättas eller förminskas i IHR. Kan regeringen garantera att våra grundläggande mänskliga rättigheter och friheter inte påverkas av förändringarna i IHR?
  4. Tvångsmedicinering och censur: Vilken är regeringens syn på WHO:s potentiella befogenheter att kräva medicinska undersökningar och censurera information?
  5. Ekonomisk påverkan: Vilka finansiella konsekvenser kan WHO:s föreslagna utökade befogenheter medföra för Sverige, och hur planerar regeringen att hantera dessa potentiella kostnader?
  6. Granskning av förändringsförslagen: Hur planerar regeringen att granska och bedöma de över 300 föreslagna ändringarna i IHR? 
  7. Öppen debatt: När planeras de föreslagna ändringarna i det internationella hälsoreglementet och pandemiavtalet diskuteras så att allmänheten har möjlighet att ha insyn i processen?
  8. Lagändringar: Vilka lagändringar har redan trätt i kraft i Sverige och vilka förslag till lagändringar finns uppe för utredning med syfte att ge WHO utökade befogenheter vid framtida hälsokriser eller pandemier?
  9. Med tanke på anklagelser av bland annat James Roguski som gör gällande att Världshälsoorganisationen (WHO) har genomfört vissa åtgärder som kan ses som regelvidriga, önskar vi ställa följande frågor. Det finns uppgifter som tyder på att WHO kan ha antagit ändringar i sina internationella hälsoregler utan att genomföra en formell omröstning, vilket, om det stämmer, skulle strida mot organisationens egna procedurer. Dessutom finns det påståenden om att WHO inte har inkluderat medlemsstaternas bidrag i förhandlingsprocessen för nya ändringar och att organisationen eventuellt har planerat förhandlingar efter fastställt slutdatum, vilket återigen, om det stämmer, skulle vara ett brott mot organisationens egna regler.
    1. Som ansvarig minister för folkhälsan i Sverige, hur avser du att adressera och utkräva svar gällande de påstådda regelvidriga förfarandena inom Världshälsoorganisationen (WHO), specifikt anklagelserna om att organisationen har antagit ändringar i internationella hälsoregler utan korrekt omröstning och utan att inkludera medlemsstaternas bidrag?
    2. Vilka åtgärder planerar du att vidta för att säkerställa att Sverige aktivt protesterar mot eventuella överträdelser så att Sverige kan bidra till att upprätthålla en transparent och rättvis process inom WHO?
  10. Förkortad tidsfrist. Med tanke på att Sverige inte formellt har motsatt sig de ändringar som gjordes i WHO:s Internationella hälsoreglemente 2022, och därmed nu står inför förkortade tidsfrister för att granska och eventuellt avvisa framtida ändringar, skulle vi vilja veta vilka överväganden som låg bakom detta beslut. Varför anser ni att det var till Sveriges fördel att inte förlänga betänketiden gällande dessa viktiga förändringar i det internationella hälsoreglementet?

Vi ser fram emot era svar på dessa frågor, som är av stor vikt för Sveriges och dess medborgares framtida hälsa och suveränitet.

Med vänliga hälsningar,

Sven Román, ordförande I The Doctors’ Appeal/Läkaruppropet

Lotta Harming, ordförande I Sjuksköterskeuppropet

Andreas Sidkvist, ordförande I MoD – Mänskliga rättigheter och Demokrati

 

Skrivelsen att ladda ner nedan

2023-12-12 – Skrivelse till Socialminister Jakob Forssmed – SKICKAD!

Dela det här inlägget

Kommentera det här inlägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv på uppropet här

OBS! Sök efter Civist i mejlkorgen för att bekräfta din signatur!