Efter två års förhandlingar har förhandlare från Världshälsoorganisationens (WHO) 194 medlemsländer misslyckats med att nå en överenskommelse om ett så kallat “pandemifördrag”. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus meddelade att tidsfristen för förhandlingar innan denna veckas Världshälsoförsamling har passerat.
Pandemifördraget skulle ha innehållit bindande bestämmelser för medlemsländer att implementera vid en ny pandemi, inklusive distribution av vacciner. Idén föddes under COVID-19-pandemin som svar på misslyckanden att samordna mellan nationer och organisationer.
En svårighet i förhandlingarna var de rikare ländernas villighet att dela medicinska behandlingar med fattigare länder. I USA var lagstiftare oroliga för att ett potentiellt avtal skulle kunna inkräkta på patenträttigheter och hämma investeringar i läkemedelsutveckling. Det fanns också oro för de nödbefogenheter som WHO kunde ges, särskilt möjligheten att definiera vad som utgör en pandemi, när en pandemi pågår och hur länge den varar.
Det har kommit uppmaningar, bland annat från senatorerna Tom Cotton och Steve Daines, om att USA ska lämna WHO helt och hållet. De uttryckte att WHO visat en extrem brist på kompetens under COVID-19-pandemin, vilket förstört organisationens trovärdighet.
Trots misslyckandet med förhandlingarna är Tedros säker på att en överenskommelse så småningom kommer att nås och WHO förväntas ge ytterligare sex till tolv månader för fortsatta förhandlingar.
Ekots rapportering om de misslyckade förandlingarna för att ta fram ett pandemiavtal
2:15 in i Ekots sändning från den 24 maj nämns helt kort att det inte blir någon internationell överenskommelse om hur länder ska förebeygga och förbereda sig för och hantera pandemier.
https://sverigesradio.se/avsnitt/2385911#135